Er zijn een paar verschillende manieren waarop schepen met elkaar communiceren. De meest gebruikelijke is via de VHF-radio, waarmee zowel spraak- als tekstcommunicatie mogelijk is. Schepen hebben ook de mogelijkheid om via satelliet te communiceren, wat nuttig is voor langere afstanden of wanneer er geen zichtlijn is. Ten slotte kunnen schepen ook communiceren via visuele signalen, zoals fakkels of vlaggen.
Wat is VHF-radio?
VHF-radio (Very High Frequency) is de meest gebruikte manier voor schepen om met elkaar te communiceren. VHF-radio heeft een zeer hoog frequentiebereik, waardoor het ideaal is voor communicatie over lange afstanden. Een VHF-radio wordt in de watersport ook wel is marifoon genoemd. De marifoon is ook zeer goed bestand tegen storingen, waardoor het de beste keuze is voor communicatie tussen schepen onderling. Een VHF-radio kan een handheld marifoon zijn. Dit is een mobiele versie die overal mee naartoe genomen kan worden. Het kan ook een vaste marifoon zijn, deze zit vaak in de kajuit en zit vast aan een draad. Deze is wat minder mobiel maar heeft wel een groter bereik.
Wat zijn de voordelen van VHF-radio?
VHF-radio is het belangrijkste communicatiemiddel voor schepen op zee. Het is een betrouwbaar en essentieel instrument voor de communicatie tussen schepen onderling en tussen schepen en de wal. VHF-radio heeft vele voordelen, waaronder
- Betrouwbare communicatie onder alle weersomstandigheden
- Duidelijke spraakkwaliteit
- Gemakkelijk te gebruiken
Er zijn vele verschillende marifoon beschikbaar. Een duurdere marifoon is geavanceerder dan een goedkopere versie. Hier kan je dan ook net wat meer mee.
Hoe werkt VHF-radio?
VHF-radio is een type radiogolf dat wordt uitgezonden in het zeer hoge frequentiebereik. Dit betekent dat het een kortere golflengte heeft dan andere soorten radiogolven, waardoor het beter geschikt is om over lange afstanden te zenden. De marifoon wordt voor veel verschillende doeleinden gebruikt, waaronder communicatie tussen schepen onderling, tussen schepen en de wal en luchtvaartnavigatie.
Wat zijn de nadelen van VHF-radio?
Het gebruik van VHF-radio voor communicatie tussen schepen heeft een aantal nadelen. Ten eerste kunnen VHF-radiogolven alleen langs de zichtlijn reizen, dus als de schepen zich niet in elkaars zicht bevinden, kunnen ze niet communiceren. Ten tweede zijn VHF-radiogolven onderhevig aan interferentie van andere bronnen, zoals landstations of andere schepen die VHF-radio’s gebruiken. Ten derde zijn VHF-radio’s relatief krachtig en vereisen ze veel batterijvermogen om te werken, waardoor ze niet ideaal zijn voor gebruik in noodsituaties. Tot slot kunnen de radio golven belemmerd worden door hoge gebouwen en andere obstakels. Er kan in sommige gevallen dus niet gecommuniceerd worden met schepen die de hoek om komen. Dit geldt voornamelijk in de binnenvaart. Dit zou met een AIS transponder & ontvanger wel kunnen. Deze heeft geen belemmering van bochten of gebouwen.
Onderdelen maritieme radiocommunicatie?
Om met elkaar te kunnen communiceren, maken schepen gebruik van een systeem van maritieme radiocommunicatie. Hiermee kunnen zij berichten verzenden en ontvangen via radiogolven, die vervolgens door de lucht worden verzonden. Het maritieme radiocommunicatiesysteem bestaat uit een aantal verschillende onderdelen, waaronder:
- De radio-officier: verantwoordelijk voor de bediening van de radioapparatuur van het schip en ervoor zorgend dat alle communicatie volgens de geldende voorschriften verloopt.
- De radiokamer: waar de radioapparatuur van het schip zich bevindt. Deze bevindt zich meestal in de buurt van de brug, zodat de radio-officier alle communicatie gemakkelijk kan controleren.
- De antenne: gebruikt om radiosignalen uit te zenden en te ontvangen. Schepen hebben meestal meerdere antennes, die zich zowel boven als onder het dek bevinden.
- De zendontvanger: verantwoordelijk voor het omzetten van de elektrische impulsen van de antenne in radiogolven, die vervolgens door de lucht worden verzonden.
- De ontvanger: wordt gebruikt om de inkomende radiosignalen om te zetten in elektrische impulsen, die vervolgens door de radio-officier kunnen worden gedecodeerd.
Wat zijn de uitdagingen van maritieme radiocommunicatie?
Maritieme radiocommunicatie is een grote uitdaging vanwege de uitgestrektheid van de oceanen en de vele verschillende soorten schepen die de zeeën bevaren. Radiogolven reizen over water verder dan over land, maar kunnen gemakkelijk worden onderbroken door obstakels zoals eilanden of bergen. Ook stormachtig weer kan storingen veroorzaken, waardoor radiosignalen hun bestemming moeilijk kunnen bereiken. Bovendien wordt maritieme radiocommunicatie vaak gehinderd door het feit dat schepen voortdurend in beweging zijn, waardoor het moeilijk is een duidelijke zichtlijn tussen twee schepen vast te stellen.
Conclusie
Om met elkaar te communiceren gebruiken schepen verschillende methoden, afhankelijk van de situatie. Voor langeafstandscommunicatie gebruiken zij radio- of satellietsystemen. In noodsituaties kunnen ze vuurpijlen of noodsignalen gebruiken. Door een combinatie van deze methoden te gebruiken, kunnen schepen met elkaar in contact blijven, waar ook ter wereld.