Waarom je een marifoon voor je boot moet aanschaffen

Boat Radio

Marifoons zijn een belangrijk onderdeel van de veiligheid op zee en het gebruik ervan heeft zeker voordelen. Hiermee kunt u in contact blijven met andere boten en de wal, wat handig kan zijn in een noodsituatie. Marifoons hebben ook toegang tot weerberichten en andere informatie die nuttig kan zijn wanneer u op het water bent. In deze blog vertellen wij u alles over marifoons en waarom u er zeker één moet aanschaffen voor uw boot!

Wat is een marifoon?

Een marifoon is een speciaal ontworpen tweerichtingsradio voor gebruik in een maritieme omgeving. Marifoons zijn waterdicht en drijvend, waardoor ze ideaal zijn voor gebruik op boten en andere vaartuigen. Marifoons kunnen worden gebruikt om te communiceren met andere boten in de buurt en met hulpdiensten aan land.

Boat Radio

Waarom is een marifoon belangrijk?

Een marifoon is een belangrijk veiligheidsinstrument voor watersporters. In geval van nood kan een marifoon worden gebruikt om hulp in te roepen. Een marifoon kan ook worden gebruikt om naar het weer en andere informatie-uitzendingen te luisteren.

Heeft u een vergunning nodig om een marifoon te bedienen?

In Nederland heeft u ten eerste een basiscertificaat marifonie nodig om gebruik te mogen maken op het binnenwater. Deze kunt u halen bij het Agentschap Telecom. Daarnaast moet u uw maritieme zendapparatuur registeren. Daarnaast kunt u ook nog het Beperkte Certificaat Maritieme Radiocommunicatie (Marcom-B) halen. Deze is voor binnenwateren en kustwateren. Tot slot kunt u ook nog het Algemeen Certificaat Maritieme Radiocommunicatie (Marcom-A). Deze is voor op zee.

Wanneer is een marifoon aan boord verplicht?

Niet iedere boot hoeft een marifoon aan boord te hebben. Voor boten die langer zijn dan 20 meter is een vaste marifoon verplicht. Dit geldt voor zowel scheepsvaartuigen als pleziervaartuigen. Voor pleziervaartuigen die kleiner zijn dan 20 meter is een handheld marifoon al voldoende.

Hoe kom ik aan een marifoon?

Als je bent zoals de meeste mensen, denk je waarschijnlijk niet te veel na over marifoons totdat je ze nodig hebt. Of u nu op het water bent voor uw plezier of voor uw werk, een marifoon is een essentieel onderdeel van uw uitrusting dat u kan helpen om veilig te varen. Hier volgt een korte handleiding voor het aanschaffen van een marifoon voor uw boot.

Er zijn een paar verschillende manieren om aan een marifoon te komen. U kunt er een kopen, leasen van een bedrijf of huren van een dienst.

Als je een marifoon koopt, moet je met een paar dingen rekening houden. Ten eerste moet u beslissen welk type marifoon u wilt. Er zijn portofoons, portofoons met vaste montage en draagbare portofoons. Portofoons zijn het populairste type marifoon, omdat ze licht en gemakkelijk mee te nemen zijn. Vaste radio’s worden permanent op uw boot geïnstalleerd, terwijl draagbare radio’s naar behoefte kunnen worden verplaatst.

Als je eenmaal hebt besloten welk type marifoon je wilt, is de volgende stap het kiezen van de functies die je wilt. Marifoons worden geleverd met een verscheidenheid aan functies, waaronder weerberichten, GPS-tracering en handsfree bediening. Sommige radio’s worden ook geleverd met extra accessoires zoals luidsprekermicrofoons en headsets.

Bij het kiezen van een marifoon is het belangrijk rekening te houden met het dekkingsgebied dat u nodig hebt. Marifoons hebben meestal twee soorten dekking: op het land en op zee. Dekking vanaf het land is meestal beperkt tot ongeveer 20 mijl.

Daarnaast is het ook belangrijk dat uw marifoon compatibel is met andere veiligheidsapparaten aan boord. Zo kan het bijvoorbeeld super handig zijn als uw marifoon in directe verbinding staat met het de AIS ontvanger & transponder aan boord.

Wat zijn de voordelen van een marifoon aan boord van mijn boot?

Er zijn veel voordelen verbonden aan een marifoon aan boord van uw boot. Het belangrijkste voordeel is misschien wel dat u hiermee in contact kunt blijven met andere boten in uw omgeving, wat in een noodsituatie van onschatbare waarde kan zijn. Met marifoons kunt u ook luisteren naar weerberichten en andere informatie die nuttig kan zijn als u op het water bent. Bovendien zijn veel marifoons tegenwoordig uitgerust met GPS-mogelijkheden, wat zeer nuttig kan zijn als u verdwaald bent of zich op onbekend terrein bevindt.

Bekijk ook

Wat is een URL?

Waarom wordt er nood­vuurwerk op het water gebruikt?

Watch

Waarom is er een winter- en zomertijd?

Old Radio

Waarom u een bootradio nodig heeft voor uw volgende boottocht