Kaartplotters voor boten: alles wat je moet weten

Plotter

Kaartplotters zijn een geweldig stukje technologie, waar schippers enthousiast over zijn. Maar wat is het? Hoe werkt het? En waarom zou je er iets om geven? Wij bekijken een aantal van de populairste modellen op de markt, hoe ze je helpen bij het navigeren en welke functies echt nodig zijn of niet.

Wat is een kaartplotter?

Een kaartplotter is een navigatieapparaat dat elektronische kaarten gebruikt om een koers uit te zetten. Het kan alleen worden gebruikt of in combinatie met andere navigatiehulpmiddelen, zoals GPS.

Kaartplotters worden steeds populairder bij schippers, omdat ze een aantal voordelen bieden ten opzichte van traditionele papieren kaarten. Ze kunnen bijvoorbeeld gemakkelijker worden bijgewerkt met de nieuwste gegevens en ze kunnen allerlei informatie weergeven, zoals diepte en positie.

Als je overweegt een kaartplotter voor jouw boot te kopen, is het belangrijk dat je weet hoe ze werken en op welke functies je moet letten. Deze blogpost vertellen we je alles wat je moet weten over kaartplotters, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen.

Waarvoor worden ze gebruikt?

Er zijn een paar verschillende manieren waarop kaartplotters op boten kunnen worden gebruikt, waarvan de populairste het gebruik als GPS is. Op veel kaartplotters is kaartensoftware geïnstalleerd, zodat je jouw route kunt uitstippelen en je voortgang kunt volgen. Je kunt kaartplotters ook gebruiken om boeien, markeringen en andere oriëntatiepunten in de buurt te vinden. En als je echt alles uit uw kaartplotter wilt halen, zijn sommige modellen zelfs uitgerust met een ingebouwde visvinder!

Soorten kaartplotters

Er zijn verschillende soorten kaartplotters op de markt, elk met hun eigen kenmerken en voordelen. Hier volgt een overzicht van de populairste typen kaartplotters:

  1. Vaste kaartplotters: Vaste kaartplotters zijn permanent aan de boot bevestigd, meestal in de cockpit. Ze hebben meestal een groot scherm en bieden een groot aantal functies, waardoor ze ideaal zijn voor serieuze schippers.
  2. Draagbare kaartplotters: Draagbare kaartplotters zijn kleiner dan vast gemonteerde apparaten en kunnen gemakkelijk van de ene naar de andere locatie worden verplaatst. Ze zijn ideaal voor schippers die hun kaartplotter op verschillende plaatsen op de boot willen gebruiken of hem zelfs mee aan wal willen nemen.
  3. Fishfinders/Kaartplottercombinaties: Deze apparaten combineren de functies van een fishfinder en een kaartplotter in één apparaat, waardoor ze zeer veelzijdig en populair zijn onder schippers.

Plotter

Kenmerken van kaartplotters

Er zijn een paar belangrijke kenmerken waar je op moet letten als je een kaartplotter voor uw boot zoekt. Ten eerste wilt je er zeker van zijn dat het apparaat compatibel is met het type GPS-systeem dat je aan boord hebt. Ten tweede moet je beslissen hoe groot het scherm moet zijn – kleinere schermen zijn goedkoper en beter draagbaar, maar kunnen moeilijker te gebruiken zijn; grotere schermen zijn duurder, maar geven je een beter beeld van uw omgeving. Ten derde moet u nadenken over het soort kaartsoftware dat je nodig hebt – als je het alleen voor navigatie gebruikt, moet een basiskaartplotter volstaan; als je echter serieus wilt vissen of varen, wil je iets met meer gedetailleerde kaartfuncties. Ten slotte moet je nagaan welke andere toeters en bellen je in een kaartplotter wilt hebben – zaken als AIS-ontvanger & transponder compatibiliteit, visvinder integratie, radar compatibiliteit, enzovoort.

Hoe kiest je de juiste?

Bij het kiezen van de juiste kaartplotter voor je boot moet je met een aantal zaken rekening houden. Ten eerste moet je beslissen welk formaat scherm je wilt. Kleinere schermen zijn goedkoper en nemen minder ruimte in op uw dashboard, maar ze kunnen moeilijker te zien zijn in direct zonlicht. Grotere schermen zijn gemakkelijker te zien en hebben meer functies, maar ze zijn duurder en nemen meer ruimte in beslag.

Vervolgens moet je nagaan welke functies je in je kaartplotter wilt hebben. Basismodellen tonen alleen GPS-informatie en misschien wat basisnavigatie-informatie. Meer geavanceerde modellen hebben functies als kaarten, visvinders, radar en AIS. Je moet beslissen welke functies voor je het belangrijkst zijn en een model kiezen met de functies die je wenst.

Tot slot moet je bedenken waar je jouw kaartplotter gaat monteren. Als je hem op een voetstuk gaat monteren, zorg er dan voor dat het model dat je kiest compatibel is met het voetstuk. Als je hem op het dashboard van uw boot monteert, zorg er dan voor dat hij klein genoeg is om te passen zonder uw zicht op de weg te belemmeren.

Als je al deze factoren hebt overwogen, heb je een goed idee welke kaartplotter geschikt is voor jouw boot.

Kaartplotter kopen?

Daar heb je het! Alles wat je moet weten over kaartplotters voor boten. We hopen dat deze gids je heeft geholpen met de informatie die je nodig hebt om een weloverwogen beslissing te nemen over welke kaartplotter geschikt is voor jouw behoeften.

Bekijk ook

Wat is een URL?

Waarom wordt er nood­vuurwerk op het water gebruikt?

Watch

Waarom is er een winter- en zomertijd?

Old Radio

Waarom u een bootradio nodig heeft voor uw volgende boottocht