Wat is spam en wat betekent het?

Wat is spam en wat betekent het?

Spam is een verzamelnaam voor ongewenste berichten die op internet worden verspreid. Het kan een e-mail zijn, maar ook een privébericht of een advertentie. In dit artikel leer je wat spam is, waar het vandaan komt en wat je ertegen kunt doen.

Wat is spam?

Spam is een ongewenste reclame-uiting dat meestal in de vorm van een e-mailbericht wordt verzonden. Het kunnen ook andere berichten bevatten, zoals sms’jes en chatberichten. Spammers gebruiken verschillende trucs om hun ongewenste boodschappen aan zoveel mogelijk mensen te laten zien, zoals het kopiëren van adressen uit het adresboek van e-mailprogramma’s.

Wat is spam telefoon?

Spam telefoon is een vorm van spam die gebruik maakt van automatische oproepen om mensen te irriteren of om ze geld afhandig te maken. De oproepen kunnen ongewenst zijn of frauduleus van aard.

Wat is een spam beller?

Spam bellers zijn meestal telemarketers die ongewenste oproepen naar telefoonnummers versturen. Ze kunnen een automatische oproepmachine gebruiken of echt contact met je maken. Deze oproepen zijn meestal niet gewenst en kunnen vervelend zijn.

Wat is spam mail?

Spam mail is ongewenste e-mail die vaak geen toestemming van de ontvanger heeft om verstuurd te worden. Het kan reclame bevatten voor producten of diensten, en kan ook malware bevatten. Enkele mensen die spam mail verzenden willen persoonlijke informatie ontvangen, zoals creditcardgegevens of wachtwoorden.

Laptop met Gmail

Hoe herken je spam?

Als je een e-mail ontvangt die verdacht veel lijkt op spam, is het belangrijk om te weten hoe je spam kunt herkennen. Er zijn verschillende soorten spam, en elke soort kan op een andere manier worden herkend.

De eerste soort spam is ongewenste reclame. Dit zijn e-mails die je ontvangt van bedrijven of websites die je niet kent, en die je niet hebt gevraagd om reclame te ontvangen. Deze e-mails kunnen overal vandaan komen, maar ze zijn vaak verzonden vanuit andere landen. Ze bevatten vaak ongewenste of schadelijke inhoud, en kunnen moeilijk te negeren zijn.

De tweede soort spam is phishing-spam. Dit is een soort spam waarbij de afzender probeert je wachtwoord of andere persoonlijke gegevens te stelen door je naar een valse website te leiden.

De derde soort spam is malware-spam. Dit is een soort spam waarbij de afzender een bijlage stuurt met malware of een virus. Malware-spam kan erg gevaarlijk zijn omdat je kan computer beschadigen of gegevens kan stelen.

Wat doe je met spam?

Als je denkt dat je spam ontvangt, is het belangrijk om voorzichtig te zijn. Als je niet zeker weet of een mail (of ander bericht) legitiem is, moet je het bericht niet openen of de bijlage downloaden. Als je denkt dat je computer door malware is besmet, moet je een anti-virusprogramma installeren om ervoor te zorgen dat je computer schoon blijft.

Als je denkt een spam beller aan de telefoon te hebben, hang dan meteen op. Blokkeer het nummer en meldt als spam.

Hoe voorkom je spam?

Er zijn verschillende manieren waarop je spam kunt voorkomen. Een van de eerste dingen die je kunt doen, is ervoor zorgen dat je niet jouw e-mailadres op allerlei websites achterlaat. Als je dat toch doet, kun je beter een tijdelijk adres aanmaken dat geen persoonlijke informatie bevat en alleen voor het achterlaten van commentaren of reacties op websites gebruiken.

Daarnaast is het belangrijk om goed te letten op de e-mails die je wel wilt ontvangen en die niet. Neem de tijd om alle opties in te stellen bij e-mailservices zoals Gmail, zodat alleen de mails doorsturen naar jouw inbox van mensen of organisaties waarvan jij weet dat je ze wilt ontvangen. Gelukkig worden e-mailservices steeds beter in het herkennen van spam mail en ontvang je deze mailtjes automatisch niet meer in je postvak IN.

Conclusie

Wat is spam en wat betekent het? Spam is overal. Het is een ongewenste reclame-uiting die je per telefoon of e-mail krijgt. Spam wordt gezien als vervelend en irritant, maar soms ook als onschuldig. Er zijn verschillende soorten spam, maar de meest voorkomende vorm is e-mailspam. Gelukkig zijn er manieren om spam tegen te gaan en kunnen e-mailproviders spam mail van gewenste mailtjes steeds beter scheiden.

Bekijk ook

kolom vastzetten excel

Hoe kan je een kolom vastzetten Excel?

pdf vertalen

Hoe kan ik een PDF vertalen?

reel maken

Hoe kan ik een reel maken op Instagram?

wat is een boomer

Wat is een boomer precies?