Hoeveel water verbruikt uw douche?

hoeveel water met douche

Een douche nemen is iets wat de meesten van ons elke dag doen, maar hoeveel water gebruik je eigenlijk bij elke douchebeurt? In dit artikel onthullen we de verrassende feiten over waterverspilling door douchen en geven we tips om je waterverbruik te verminderen. Laat je verrassen door de hoeveelheid water die je gebruikt!

Hoeveel water gebruikt de gemiddelde douche?

Hoewel het misschien niet veel lijkt, gebruikt de gemiddelde douche 2,1 liter water per minuut. Dat is meer dan 17 liter water voor een douche van acht minuten! En hoewel je misschien niet denkt dat je dagelijkse douchebeurt veel invloed heeft op het milieu, is de waarheid dat ons watergebruik een groot effect heeft op de wereld om ons heen.

De Verenigde Naties hebben zelfs verklaard dat water een van de meest urgente problemen is waar onze planeet vandaag de dag mee te maken heeft. Met bijna 7 miljard mensen op aarde – en naar verwachting 9 miljard in 2050 – zal de vraag naar zoet water alleen maar toenemen. En naarmate onze bevolking groeit, neemt ook de druk op de hulpbronnen van onze planeet toe.

Dus wat kunnen we doen om onze impact te verminderen? Eén manier is om bewuster om te gaan met de hoeveelheid water die we dagelijks gebruiken. En dat begint met begrijpen hoeveel water uw douche werkelijk gebruikt.

hoeveel water verbruikt je douche

Waterverbruik in de douche verminderen

Als je water wilt gaan besparen, zijn er een paar eenvoudige manieren om het waterverbruik onder de douche te verminderen. Eén manier is korter douchen. Dit lijkt misschien vanzelfsprekend, maar het is een van de meest effectieve manieren om waterverspilling tegen te gaan. Een andere manier om water te besparen is te investeren in een douchekop met laag waterverbruik. Deze douchekoppen gebruiken minder water zonder de waterdruk op te offeren, zodat je nog steeds kan genieten van een ontspannende douche. Ten slotte moet je eventuele lekken in uw douche voorkomen. Zelfs een kleine druppel kan na verloop van tijd liters water verspillen. Door deze eenvoudige tips te volgen, kan je water en geld besparen op uw volgende energierekening.

Verschillende soorten douchekoppen en hun effect op het waterverbruik

Verschillende soorten douchekoppen kunnen verschillende effecten hebben op het waterverbruik. Zo kan een douchekop met laag debiet tot 2,5 liter water per minuut besparen, terwijl een standaard douchekop tot 5 liter water per minuut kan gebruiken. Dit betekent dat je met een douchekop met laag debiet tot 10 liter water kunt besparen tijdens een douchebeurt van 20 minuten!

Er zijn ook andere manieren om water te besparen tijdens het douchen. Korter douchen is bijvoorbeeld een gemakkelijke manier om water te besparen. Je kunt ook proberen het water uit te zetten terwijl je je insmeert. En als je een badkuip hebt, overweeg dan een bad te nemen in plaats van een douche – dat verbruikt over het algemeen minder water.

Doe-het-zelf projecten om waterverspilling tegen te gaan

Als je op zoek bent naar eenvoudige manieren om uw waterverspilling te verminderen, zijn er tal van doe-het-zelfprojecten die je thuis kunt uitvoeren. Hier zijn een paar van onze favoriete waterbesparende tips:

  1. Installeer douchekoppen en kraanbeluchters met een laag stroomverbruik. Dit is een eenvoudig project dat een groot verschil kan maken in uw waterverbruik. Je bespaart water elke keer dat je doucht of jouw handen wast, en het is een snelle en eenvoudige oplossing.
  2. Vang regenwater op om planten water te geven of uw auto te wassen. Een regenton is een eenvoudige manier om regenwater op te vangen, en het is een geweldige manier om water (en geld) te besparen.
  3. Repareer eventuele lekken rond uw huis. Zelfs een klein druppeltje kan na verloop van tijd liters water verspillen, dus het is belangrijk om lekken zo snel mogelijk te verhelpen. Controleer al uw kranen, leidingen en apparaten op lekken en repareer ze onmiddellijk.
  4. Gebruik grijs water om planten water te geven of toiletten door te spoelen. Grijs water is afvalwater van bijvoorbeeld wasmachines, vaatwassers en douches. Het is veilig om te gebruiken voor planten (zolang het geen chemicaliën bevat), en het kan een geweldige manier zijn om uw waterverbruik te verminderen.
  5. Informeer je familie en vrienden over waterbesparing. Een van de beste manieren om waterverspilling tegen te gaan, is het belang van het behoud van deze kostbare hulpbron onder de aandacht te brengen. Praat met uw dierbaren over manieren waarop zij water kunnen besparen en moedig hen aan actie te ondernemen.

Voordelen van een lager waterverbruik

De gemiddelde persoon gebruikt ongeveer 80-100 liter water per dag, wat een aanzienlijke hoeveelheid waterverspilling is. Er zijn veel voordelen verbonden aan het verminderen van uw waterverbruik, zoals het besparen van geld op uw waterrekening en het helpen behouden van waterbronnen.

Als je op zoek bent naar manieren om uw waterverbruik te verminderen, kan je om te beginnen korter douchen. De gemiddelde douche gebruikt 2,5 liter water per minuut, dus minder lang douchen kan een groot verschil maken. Je kan ook water besparen door de kraan uit te zetten als je jouw tanden poetst of je jezelf scheert, en de vaatwasser en wasmachine alleen te gebruiken als ze vol zijn.

Naast geld besparen en hulpbronnen sparen, kan het verminderen van uw waterverbruik ook positieve gevolgen hebben voor de gezondheid. Minder vaak douchen kan een droge huid en hoofdhuid helpen voorkomen, en minder warm water gebruiken kan de energierekening omlaag brengen.

Let op het watergebruik!

We hopen dat dit artikel je ogen heeft geopend voor de hoeveelheid water die wordt verspild tijdens het douchen en je heeft aangemoedigd om actie te ondernemen. Door kleine veranderingen aan te brengen, zoals minder lang douchen of investeren in een douchekop met een laag debiet, kan je de hoeveelheid water die je onder de douche gebruikt drastisch verminderen. Dat is niet alleen goed voor de planeet, maar ook voor uw portemonnee! Dus waarom wachten? Begin vandaag nog met water besparen en maak een verschil.

Bekijk ook

wat is salderen

Wat is Salderen? – Een Gids voor Duurzame Energiegebruikers

Elektrische mountainbike

Elektrische mountainbike kopen

Zonnepanelen voor thuis

Zonnepanelen voor thuis?